Castrul roman
Castrul roman

Castrul roman de la Cumidava de la Râşnov
Asezarea dacica este asezata pe teritoriul agricol al orasului Rasnov, la aproximativ 500 de metri de raul Barsa. Castrul roman descoperit aici a fost construit la începutul stapanirii romane, pentru a supraveghea caile de patrundere peste munti în Tara Barsei.

Situl arheologic de la Râşnov se află situat pe o terasă mijlocie a râului Bârsa, la cca. 4 km NV de oraşul Râşnov, la hotarul cu comuna Vulcan. Suprafaţa castrului, inclusiv zona şanţurilor, însumează 2 ha. Semnalarea şi descrierea relativ precisă a unei fortificaţii romane la Râşnov a fost făcută încă din 1856 de catre M. J. Ackner. Primele cercetări sistematice au fost efectuate de către M. Macrea în anul 1939. Datorită unei inscripţii din timpul împăratului Alexander Severus (222-235 d. Hr.) a fost identificată unitatea militară dislocată aici şi numele castrului roman: Cumidava. Castrul se pare că a preluat numele de la o aşezare, amintită apoi între “oraşele strălucite ale Daciei” de către geograful Claudius Ptolemeu din Alexandria Egiptului.

Săpăturile arheologice au scos la iveală o mare diversitate de materiale romane provenite din centrele italice, dar şi o mare cantitate de ceramică aparţinând dacilor. Prezenţa pieselor de origine dacică demonstrează că în sau foarte aproape de castru locuiau daci, din rândul cărora se pare că erau recrutaţi şi soldaţi pentru armata romană.

Prezenţa masivă a cenuşii sugerează că dezafectarea fortăreţei a avut loc în urma unui incendiu puternic.

Repertoriul National Arheologic mentioneaza situl ca fiind fortificaţie dacică din sec. III i.e.n. – I e.n.