Festivalul international medieval academic IN NUMELE TRANDAFIRULUI
28 august 2009 - 30 august 2009

În zilele de 28, 29 şi 30 august, la Râşnov a va fi organizată prima ediţie a Festivalului istoric academic „În numele Trandafirului”, eveniment organizat de Primăria oraşului Râşnov şi Asociaţia „6 Dorobanţi” – Bucureşti ca partener asociat. Întregul eveniment va avea loc
Vineri, 28 august 2009, la orele 19.00 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului în prezenţa grupurilor istorice adunate în piaţa centrală a oraşului Râşnov, dispuse în ordinea cronologică a epocilor istorice pe care le reprezintă. Comandantul grupurilor istorice reunite, Dr. Adrian Silvan Ionescu, va citi o „proclamaţie” şi se va trage o salvă de onoare. Deschiderea oficială se va încheia cu un concert de fanfară şi apoi grupurile istorice vor efectua un marş pe principalele străzi ale oraşului.
Sâmbătă 29 august 2009, între orele 10.00 şi 17.00, în curtea cetăţii, grupurile istorice vor prezenta în faţa publicului costumele, armele, vor face demonstraţii de luptă, de folosire a armamentului din dotare, de instrucţie de front şi altele de acest gen. În afara prezentărilor propriu-zise, membrii grupurilor istorice vor sta la standurile lor şi vor face demonstraţii interactive pentru toţi cei interesaţi de epoca respectivă, vor explica modul în care erau purtate costumele, echipamentul, armele, vor distribui „leaflet”-uri de prezentare a grupurilor lor. Seara, în centrul istoric al oraşului, grupurile istorice vor saluta cu o salvă prezentarea steagului istoric al căluşarilor râşnoveni (1896). Căluşarii vor deschide un program artistic oferit de ansamblurile folclorice din Râşnov, cu dansuri româneşti şi săseşti, ansamblul ,,Delikanlilar” al Uniunii Turcilor din România şi grupul ,,Eftimos” al Comunităţii elenilor din Braşov. Seara se încheie cu plecarea grupurilor din piaţa centrală printr-o retragere cu torţe.
Pe tot timpul zilei duminică, 30 august 2009, în curtea Cetăţii Râşnov, grupurile istorice vor relua programul de sâmbătă, prezentând publicului costumele, armele, vor face demonstraţii de luptă, de folosire a armamentului din dotare, de instrucţie de front. La prânz, între orele 13.00 – 14.00, în curtea interioară a cetăţii va avea loc un concert de muzică medievală.

Invitaţi de marcă din mai multe ţări
La a cest festival vor participa invitaţi din mai multe ţări, dar şi din România. peste 100 de participanţi vor prezente diferite uniforme militare. „Încă nu avem confirmarea dar, se pare că va veni la Râşnov şi un detaşament care va prezenta uniformele de la primul război mondial şi până în anii 1980, iar altul va prezenta uniformele actuale ale Armatei Române. De fapt surpriza Festivalului va fi aceea că va avea loc o paradă a uniformelor militare din secolul I şi până acum”, a adăugat primarul Adrian Veştea. Invitaţii de la Râşnov sunt Asociaţia „6 Dorobanţi” din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme - Ploieşti, Asociaţia „Terra Dacica Aeterna” din Cluj, Societatea „Traditsia” din Bulgaria, Asociaţia „Datina Străbună” din Oradea, Asociaţia „43. pe?í pluk Brno”, din Republica Cehă, Asociaţia „Străjerii Coroanei” din Braşov şi Garda Cetăţii Râşnov. O serie de personalităţi din acest domeniu vor susţine conferinţe în cele trei zile de festival. „Până acum, festivalurile medievale în principal au oferit mai mult spectacol decât o prezentare a istoriei. Noi vrem să oferim acel altceva, care ţine de documentare istorică, dar vor avea parte şi de spectaculozitate. Acest festival este unic în România. Niciodată nu a mai fost organizat aşa ceva. Sperăm să fie o lecţie vie de istorie pentru toţi cei care vor veni la Râşnov”, ne-a declarat Nicolae Pepene, directorul Direcţiei de Cultură a Primăriei Râşnov şi directorul Festivalului internaţional istoric academic „În Numele Trandafirului”.
IUNIE 2022
L M M J V S D
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930